De 2de Mobipunt Academy was weer een succes!

Vorige week organiseerde de Stad Bergen de tweede editie van de Mobipunt Academy. Daar waar we eind oktober vorig jaar Belgische overheden omschoolden tot mobipunt-experten was het deze keer de beurt aan een aantal Nordic Smart Cities (Stavanger, Tromso, Velje, Reykjavik en Tampere). Het werden twee zeer inspirerende dagen.

Na een voorspoedige reis via Amsterdam bereikten we op dinsdagavond het koude Bergen. We kozen er ditmaal voor om via de Flybussen de luchthaven in te ruilen voor het gezellige stadscentrum. Omstreeks 23u30 bereikten we onze AirBnB waarna al snel het bed werd opgezocht.

Bram neemt de deelnemers mee in de Vlaamse mobi-madness

Woensdagochtend werden we om 9u verwacht in de stadskantoren van Bergen. Het werd een hartelijk weerzien met onze Share North partners Rebecca (Stad Bremen), Lars Ove (Bergen) en Antonia (CoMoUK). Die laatste kwam ervaring opdoen om binnenkort het concept ook in het VK te lanceren. Na een inspirerende introductie door Lars Ove en Rebecca werden onze ervaringen uit Vlaanderen toegelicht. Er volgde een uitgebreide vragenronde waaruit bleek dat alle aanwezige steden popelen om aan de slag te gaan.

Net als in oktober werd in de namiddag de vergaderzaal ingeruild voor een fietstocht met een deelfiets langs de verschillende Mobil.punkte. Die deelfietsen zijn trouwens een gigantisch succes in Bergen. In april werden meer dan 100 000 ritten geregistreerd en dat ondanks het feit dat Bergen dé regenstad van Europa is. De reden? Kwalitatieve fietsen, communicatie en de voordelige prijs (€48/jaar – ja, sommige dingen zijn goedkoop in Noorwegen J). Het blijft hallucinant om tijdens de fietstocht de ene na de andere Tesla, Nissan Leaf en Jaguar I Pace te zien passeren. Vorige maand bereikte het aandeel nieuw verkochte EV’s in Bergen voor het eerste de kaap van de 65%, cijfers waar wij alleen maar kunnen van dromen. Dat is te danken aan de kwalitatieve laadinfrastructuur en fiscaal voordeel voor EV’s én nadeel voor verbrandingsmotoren.

Hannes van Taxistop is fan van de groene deelfiets
Het mobipunt van Møllendal waar OV, deelfietsen en autodelen gecombineerd worden

Tijdens het overheerlijke diner in Lysverket werden de banden verder aangehaald. Zoals de Share North traditie het voorschrijft werd nadien koers gezet naar Hendrik’s, een populaire kroeg in Bergen vol lokale en internationale (lees: Belgische) bieren. Een aantal goudgele rakkers later werd met een lege portefeuille koers gezet naar de AirBnB. De volgende dag volgde immers een intensieve plan-je-eigen-mobipunt workshop.

Harald Sævareid (Stavanger) toont na afloop van de workshop de plannen in Stavanger

Donderdagochtend om 9u was het alweer verzamelen geblazen in het Innolab van de Stad, een zaal waar je rustig kan schommelen terwijl je nadenkt over toekomstige mobipunten. De deelnemers werden in drie groepen verdeeld, gaande van steden waar het concept nog in de kinderschoenen staat tot steden met concrete plannen. Het resultaat van twee uur nadenken was een muur vol ideeën en potententiele mobipunt locaties. Goal achieved!

Het laatste deel van de academy bestond uit presentaties van Rebecca (Bremen) en Angelo (Taxistop). Rebecca gaf de Nordic Smart Cities inspirerende ideeën rond communicatie met als rode draad: shared mobility moet de makkelijkste oplossing zijn voor gebruikers. Met het Udo-filmpje (Use it-Don’t Own it) werd dit nogmaals bekrachtigd: terwijl anderen met de wagen naar de carwash, garage, keuring,… gaan ligt Udo gewoon te chillen in z’n hangmat.

Angelo had de eer om als laatste de Scandinavische geesten te begeesteren. En dat deed hij met verve. De digitale mobipunt-plannen (zuil, data warehouse,…) werden vakkundig toegelicht. Tot slot nam Lars Ove nog even het woord om iedereen te bedanken voor de deelname. Wel Lars, in naam van alle deelnemers bedanken wij jou en de Stad Bergen voor (alweer) een schitterende host te zijn!

Conclusie

De tweede Mobipunt Academy was opnieuw een schot in de roos. De Nordic Smart Cities nemen een rugzak vol nieuwe kennis mee naar hun stad. We zijn er zeker van dat we binnen een aantal jaren ook Mobil.Punkte zullen zien opduiken in Stavanger, Velje en Tromso. Wij kijken alvast uit naar de 3de editie van de Mobipunt Academy in Bremen!

#sharedmobilityrocks #sharedmøbilityrøcks

Lees alles over de mobipunten

 

Auteur: Bram Seeuws, project- en beleidsmedewerker bij Autodelen.net

Dinsdag 14 mei 2019