Autodeler in the picture: Olivier Verhelst

Olivier Verhelst woont in het West-Vlaamse Oostkamp en is sinds kort autodeler bij Coopstroom. Hij vertelt over zijn eerste ervaring met de elektrische deelwagen …

Toen ik eind juni voor vluchtelingen meubels van Oostkamp naar Brussel wou vervoeren, bleek het grootste autodeelbedrijf geen enkele bestelwagen ter beschikking te hebben in West-Vlaanderen. Laadvloer noch bagageruimte van een Berlingo personenwagen volstonden. Een bestelwagen huren leek de enige optie. Of stond daar tussen de niet erg zichtbare “groene” wagens van Coopstroom in Oostkamp geen lange Kangoo?

Een aandeel kopen was de eerste zet, maar de andere vooruitzichten waren minder. Websites, artikels en filmpjes over batterijen die pijlsnel leeglopen als de airco wordt aangezet werden versterkt door een telefoontje met Coopstroom: Brussel heen én terug met de Kangoo is een riskante, neen, een onmogelijke onderneming. Kortom: doe het niet.

Gesteund door de website van Renault zelf echter, waar een rekenmodule de autonomie van een Kangoo Z.E. berekent. De tool leert dat vooral de snelheid invloed heeft op het rijbereik.

Met deze voorkennis en een volledig opgeladen Kangoo werd de stap gewaagd. Een gemiddelde snelheid van 90km/u zou hierbij zeker helpen. Wijs, omdat bij een noodrem de lading richting dashboard zou vliegen. Bij 30-32°C in de blakende zon was de airco een must en ook de cd-speler draaide permanent.

Onderweg terug bleek de geplande snelheid het verkeer niet te hinderen en voorbij Gent mocht de snelheid zelfs hoger. De onmogelijke geachte opdracht eindigde waar ze begonnen was: op de parking van Oostcampus. Nog 23% batterij, heerlijk.

AUTEUR: OLIVIER VERHELST

GEPUBLICEERD OP 24 NOVEMBER