Gluren bij de Buren: een terugblik

Op 26 en 27 juni bezocht een Nederlandse delegatie de stad Gent om met eigen ogen te zien op welke manier Gent uitgegroeid is tot één van de meest succesvolle autodeelsteden in Vlaanderen. De trip werd georganiseerd door Autodelen.net en shareNL en mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse ambassade in België. Het werd meteen de allereerste internationale Green Deal uitwisseling.

Wederzijdse inspiratie

Autodelen.net ondertekende in 2016 als eerste (en tot nog toe enige) buitenlandse partner de Nederlandse Green Deal Autodelen. Deze Green deal streeft naar 100.000 Nederlandse deelauto’s en Autodelen.net brengt expertise uit België omtrent autodeelbeleid voor lokale overheden, het bereiken van niet-traditionele doelgroepen en het voeren van innovatieve promotiecampagnes. Anderzijds was Nederland de inspiratiebron voor de eerste Vlaamse Green Deal (Gedeelde Mobiliteit). Onder het motto ‘gluren bij de buren’ bezochten Nederlandse ondertekenaars de stad Gent onder andere omwille van de succesvolle campagne ‘Gent op en top autodeelstad’.

Gents autodeelbeleid als internationaal voorbeeld

Eind juni kwamen 20 Nederlanders de grens over gestoken om te leren van hun zuiderburen. Ze vertegenwoordigden steden (Den Haag, Utrecht, …) en autodeelorganisaties (Greenwheels, Mywheels, Buurauto, …). Gent werd niet zo maar gekozen als plaats van afspraak. Sinds 2016 voert de stad een progressief en planmatig autodeelbeleid met als ultieme doelstelling 20.000 autodelers tegen 2020.  Dankzij dit beleid steeg het aantal Gentse autodelers met 40% op 1 jaar tijd.

Een trip langs autodeelhubs en autodeelaanbieders

De delegatie werd per (deel)fiets meegenomen op een trip langsheen de Gentse autodeelhubs en autodeelorganisaties. De stad plant minimaal 500 autodeelstandplaatsen tegen 2020 en is innovatief omdat diverse autodeelorganisaties naast elkaar staan en omdat er neutrale borden autodelen gebruikt worden die niet verwijzen naar een specifieke autodeelorganisatie maar naar een algemene website www.autodelen.gent. Op het stadhuis konden ze praten met de motor van het Gentse autodeelplan – schepen Filip Watteeuw – en daarna waren ze getuige van de feestelijke inhuldiging van de 10.000ste autodeler in Gent.

Voor de gelegenheid werd onder de stadshal een feestje gebouwd en deelde de stad gratis frietjes uit. Bovendien werd de fantastische winnaar van de ‘deel een song’ wedstrijd bekend gemaakt. Bekijk hier de heerlijke winnaar.

Sterk inhoudelijk programma

De volgende dag werd stilgestaan bij de link tussen autodelen en openbaar vervoer, MaaS, mobipunten en innovatieve projecten omtrent autodelen. Zo was er uitwisseling met vertegenwoordigers van De Lijn, sociale huisvestingsmaatschappij ‘De Ideale Woning’, de stad Deinze, … Het complete programma en de presentaties vind je hier. De interessante tweedaagse werd afgesloten met een netwerklunch. De Nederlandse mede-organisator Ananda Groag van shareNL stelde het als volgt:  ‘Autodelen is nog een niche en om dit te laten groeien is lef en visie van beleidsmakers nodig en samenwerking met en tussen aanbieders. Daarom kijken wij in Nederland met grote belangstelling naar de innovatieve aanpak van de stad Gent op vlak van duurzame mobiliteit en autodelen. Ik denk dat we daar veel van kunnen leren en daarnaast is het verrijkend om kennis uit te wisselen en te netwerken met gelijkgestemden uit Vlaanderen’.

We kijken al uit naar een Gluren bij de Buren deel 2 !