Internationale Workshop Mobipunten Bergen

Tussen 24 en 26 oktober organiseerden Autodelen.net, Taxistop vzw en Infopunt Publieke Ruimte een Mobipunt Academy in het Noorse Bergen. Deelnemers uit Vlaanderen, Brussel, Wallonië en Nederland werden meegenomen in het Mobipunt-verhaal van de experten terzake: Bergen en Bremen.

BRAM SEEUWS & LINDE CAMPS

Op woensdagavond verzamelde een 26-koppige Belgische delegatie vol enthousiasme op de luchthaven voor de trip naar Noorwegen. Elke deelnemer werd verwelkomd met een mobipunt muts en beker.  Nadien werd koers gezet richting Bergen voor de start van de academy!

Foto: 26 enthousiastelingen bij het vertrek in Zaventem

BREMEN ALS KOPLOPER

Na een lange reis met de nodige vertraging op woensdagavond werd op donderdagochtend de Mobipunt Academy door burgemeester Marita Moltu officieel geopend. Nadien legde Rebecca Karbaumer van de stad Bremen haarfijn uit wat de achterliggende strategie en visie van de stad Bremen is betreffende de zgn. Mobilpunkten. De stad startte in 2003 met de aanleg van de eerste mobipunten en telt er anno 2018 dertig. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen grote (tot 8 deelwagens) en kleine (2-3 deelwagens) mobipunten die allemaal makkelijk bereikbaar zijn met de fiets en/of openbaar vervoer.

De impact van de mobipunten in de Stad Bremen is groot. Uit recent onderzoek blijkt dat deelwagens in Bremen gemiddeld 16 privéwagens vervangen. Door in te zetten op autodelen en andere vormen van gedeelde mobiliteit heeft de stad 5500 privéwagens van de weg gehaald wat neerkomt op bijna 13 voetbalvelden minder publiek geparkeerde wagens. Een cijfer om mee uit te pakken.

Foto: Rebecca Karbaumer (Bremen)

ELEKTRISCHE MOBILITEIT IN BERGEN

Na de Stad Bremen was het de beurt aan Lars Kvalbein van de Stad Bergen – eveneens partner in het Interreg North Sea project Share-North – om de Bergense visie uit de doeken te doen. De stad werd via het Share-North project geïnspireerd door Bremen en opende in mei dit jaar het eerste Mobilpunkt in Møllendal. Dit mobipunt combineert kwalitatief openbaar vervoer met fietsdelen en elektrisch autodelen. Vandaag telt de stad 4 mobipunten waarvan enkele ook gecombineerd met vacuüm afvalkokers.

De mobipunt-strategie maakt deel uit van een bredere mobiliteitsvisie van de stad. Zo wil Bergen 20% minder autoverkeer in de toekomst en het aantal personen per wagen met 0,2 doen toenemen via incentives en carpoolcampagnes. Initiatieven als mobipunten passen dan ook perfect binnen deze visie. Daarnaast heeft de stad een filetaks voor iedereen die de stad binnenrijdt – met uitzonderingen voor deelwagens en (voorlopig nog) elektrische wagens. Bovendien is de elektrische wagen in Noorwegen door fiscale maatregelen vandaag simpelweg goedkoper dan een wagen met verbrandingsmotor. Het resultaat van deze initiatieven is indrukwekkend: 10% minder autoverkeer op 3 jaar tijd, een sterke toename van het aantal autodelers én – last but not least –  17% EV’s in de stad. Meer dan 60% van de nieuw verkochte voertuigen vandaag in Bergen zijn EV’s. Cijfers waar wij in België alleen maar kunnen van dromen.

DEELFIETSEN EN SHARING DISHES

Na een verreikende presentatie over de integratie van mobipunten in nieuwbouwlocaties door Minze Walvius (van het Nederlandse Advier) werden we in de namiddag door onze Noorse collega’s doorheen de stad geleid met de Bergen Bysikkel. In typisch Noors weer – lees: buien – volgde een inspirerende fietstocht langs verschillende mobipunten en autodeelstandplaatsen, gevolgd door een verwarmende versnapering in één van de vele gezellige Noorse tearooms in Møhlenpris. Voor diegenen die nog niet genoeg hadden van de stad volgde een wandeling door het historische Bryggen en de haven van Bergen. Omstreeks 19u werd koers gezet richting het pittoreske Bare Vestland  – een aanrader van de locals – waar we konden genieten van 6-gangen sharing (of course!) diner vol Noorse specialiteiten. De avond/nacht werd afgesloten in Hendrick’s Pub waar we genoten van een lekkere – en natuurlijk ook dure – Noorse pint.

Foto: tussenstop op de Festplassen tijdens de fietstocht

WORKSHOP

De laatste dag van de Mobipunt Academy stond bijna volledig in het teken van de workshop om de theorie van de dag voordien om te zetten in de praktijk. Alle deelnemers brachten kaartmateriaal mee van hun stad, regio, bedrijventerrein, … waar ze actief zijn. In kleine divers samengestelde groepjes ging men actief op zoek naar de juiste locatie(s) voor één of meerdere mobipunten alsook de noodzakelijke functionaliteiten.

Gedurende anderhalf uur werden interessante ideeën uitgewisseld in het bijzijn van (inter)nationale experten. Aan het einde werden dan ook een aantal interessante cases voorgesteld aan de groep. Zo werd duidelijk hoe mobipunten kunnen bijdragen aan het mobiliteitsvraagstuk in en rond de toekomstige industriële site van Zwijnaarde, hoe mobipunten basisbereikbaarheid in een landelijke gemeente als Geetbets in de praktijk moet brengen en hoe mobipunten op een strategische regionale schaal kunnen worden uitgerold. Concrete ideeën dus, en dat was het doel van de workshop.

SLOTWOORD

Na een intensieve, leerrijke trip – die door onze vrienden van de luchtvaartsector nog wat extra werd verlengd – keerde iedereen moe maar voldaan huiswaarts met nieuwe ideeën, kennis en goesting. De eerste Mobipunt Academy was een succes en smaakt naar meer!

To be continued…

#sharedmobilityrocks

Lees zeker ook het verslag op de website van Share North, het Interreg project waarbinnen mobipunten gelanceerd werden.

Ook Ewout Depauw, stafmedewerker bij Streekoverleg Zuid-Oost-Vlaanderen, pende zijn bevindingen over de Mobipunt Academy in Bergen neer.