Het eerste mobipunt in Vlaanderen!

Eind februari werd aan de Leiespiegel in Deinze het allereerste mobipunt in Vlaanderen opgericht. Deinze trekt daarmee de kar van het duurzaam multimodaal vervoer. Vele andere gemeenten zullen de komende maanden en jaren in hun voetsporen treden.

Wat is een mobipunt?

Een mobipunt is een fysieke locatie waar verschillende vormen van mobiliteit gebundeld zijn. Essentiële criteria om de naam en het logo “mobipunt” te mogen dragen zijn de aanwezigheid van een kwalitatieve fietsstalling, autodelen en openbaar vervoer. Verder zijn toegankelijkheid en veiligheid eveneens belangrijke criteria. Een mobipunt is dan ook meer dan een mobiliteitsknooppunt. Het is een ruimte waar jong en oud elkaar in een aangename setting kunnen ontmoeten.

Deinze als pionier

Op 28 februari van dit jaar opende Deinze het mobipunt “Leiespiegel” vlakbij het stadhuis. Dit mobipunt combineert een Cambio-deelwagen met 16 Blue-bikes, een elektrische laadpaal en een halte voor openbaar vervoer. Verder is een overdekte fietsstandplaats met groendak voorzien alsook een fietspomp, dit alles binnen een kwalitatief heringerichte ruimte. Deinze gaat hiermee verder dan de louter essentiële criteria en zet zijn inwoners aan tot duurzame multimodale vervoerskeuzes.

 

Verdere verloop

Autodelen.net, Taxistop en Infopunt Publieke Ruimte zijn momenteel bezig met het opstellen van een syllabus “start-to-mobipunt” voor gemeenten en bedrijven. Deze handleiding moet als leidraad dienen en omvat zowel technische als praktische aspecten alsook potentiële aanbieders. Een 20-tal gemeenten toonden reeds interesse in een mobipunt. In 2018 zullen naar alle waarschijnlijkheid nog een 5-tal mobipunten ingepland worden in Erpe-Mere, Brasschaat en Vilvoorde.

Interesse om met jouw gemeente koploper te zijn omtrent duurzame mobiliteit? Stuur dan snel een mailtje naar hallo@mobipunt.be. Meer informatie over een mobipunt vind je op www.mobipunt.be of onder onze projecten.