Boekvoorstelling ‘Sharing Cities: Activating the Urban Commons’ 4/01


Evenement gegevens

  • Date:
  • Locatie: NEST

Op 4 januari vanaf 16 uur wordt het boek “Sharing Cities: Activating the Urban Commons” van Shareable.net voorgesteld in de oude stadsbibliotheek van Gent (NEST – Graaf van Vlaanderenplein 40, Gent – Het Plein – gelijkvloers achteraan), gepaard met een pitch van deelinitiatieven uit Gent en nieuwjaarsdrink.

Urban commons

Steden zijn over heel de wereld sociale, economische en politieke knooppunten. De stedelingen staan voor grote uitdagingen. Zoals ongelijkheid, sociale uitsluiting en klimaatverandering. In deze crisis ligt er echter ook een grote kans voor steden en hun inwoners: ze stimuleert mensen om samen deze problemen aan te pakken. Hierbij maken gemeenschappen, organisaties en lokale overheden terug gebruik van een basispraktijk, namelijk het delen. Zo tonen ze hoe meer delen ervoor zorgt dat iedereen meer heeft.

In het boek van de Amerikaans organisatie Shareable komen meer dan honderd cases en politieke modellen aan bod die delen bevorderen. Het vertelt het verhaal van meer dan 80 steden in 35 landen. Dit boek is een ‘call-to-action’ die de lezer wil inspireren, het bewustzijn versterken en de share-movement wereldwijd versterken. Maar de belangrijkste boodschap is dat het meeste van dit delen reeds aanwezig is.

Programma

16:00: Ontvangst
16:15: Inleiding Angelo Meuleman – Taxistop
16:25: Boekvoorstelling (Engels):

Hoe kan men overgaan tot actie? En hoe kan men effectief gebruiken maken van dit ‘delen’ dat voor iedereen beschikbaar is? Die vragen stelt Dirk Holemans (Oikos denktank) aan Tom Llewellyn (Shareable.net).

17:15: Bruudruusterpitch met Goede voornemens 2018 (Engels) onder leiding van Jeffrey Matthijs – Autodelen.net

Het nieuwe boek bevat voorbeelden uit 35 verschillende landen. Deze praktijken gebeuren echter ook al in jouw omgeving. Ben jij benieuwd naar welke deelinitiatieven er in Gent aanwezig zijn? En wat hun voornemens zijn voor 2018? Mis dan zeker het 2de deel van deze namiddag niet en laat je inspireren door enkele boeiende Gentse voorbeelden.

17:45 : Nieuwjaarsdrink (tot 18:30)

Graag klinken we samen met jullie op het nieuwe deeljaar.

Inschrijven verplicht.