Mobipunt in Schoten

Na Deinze eerder dit jaar opende Schoten deze maand eveneens een mobipunt – het tweede in Vlaanderen. Daarmee is Schoten trendsetter in Vlaanderen wat betreft duurzame gedeelde mobiliteit.

Wat is een mobipunt?

Een mobipunt is een fysieke locatie waar verschillende vormen van mobiliteit gebundeld zijn. De inspiratie ervoor haalden Autodelen.net en Taxistop in Bremen en Bergen (NO). Essentiële criteria om de naam en het logo “mobipunt” te dragen zijn de aanwezigheid van een kwalitatieve fietsstalling, autodelen en openbaar vervoer. Verder zijn toegankelijkheid en veiligheid eveneens belangrijke criteria. Amper 2% van de haltes van De Lijn zijn immers toegankelijk voor mindervaliden. Een mobipunt is dan ook meer dan een mobiliteitsknooppunt. Het is een omgeving die een meerwaarde is voor de publieke omgeving.

Het mobipunt “Markt” in Schoten

Samen met Deinze speelde Schoten met schepen Erik Block als trekker al geruime tijd met de idee om een mobipunt te installeren. Deze maand was het dan zover. Op de markt van Schoten worden autodelen, fietsdelen, een kwalitatieve fietsenstalling en een halte van openbaar vervoer gecombineerd. Dit biedt de inwoners de mogelijk om de combimobiliteit in de praktijk te brengen en verschillende vervoersmiddelen in tijd en ruimte te combineren. Later dit jaar plant Schoten net als Deinze om elders in de gemeente nog mobipunten op te richten. 

Toekomst

Vandaag tonen meer dan 20 lokale overheden interesse in een mobipunt. Een aantal van hen gaan nog voor de lokale verkiezingen één of meerdere mobipunten oprichten. Ook interesse om aan de slag te gaan en duurzame mobiliteit in de praktijk te gaan brengen? Mail gerust naar hallo@mobipunt.be of surf naar www.mobipunt.be