Delende buurten

Stel je voor: een buurt waar voertuigen en ritten optimaal gedeeld worden. Een buurt waarin we niet inboeten op mobiliteit, maar rationeel omgaan met het aantal auto’s. Een buurt waar auto’s de ruimte niet langer domineren ten nadele van groen, maar met kans tot ontmoeting en ruimte voor fietsers en stappers…

Participatief experiment

Autodelen.net vzw en Taxistop vzw zetten het project “Delende Buurten” op waarbij samen met de buurtbewoners wordt nagegaan hoe we hun buurt aangenamer en duurzamer kunnen maken. Concreet zoeken we per buurt 25 bewoners die hun wagen 30 dagen aan de kant laten staan. Tijdens die maand gebruiken ze alternatieven zoals elektrische fiets, openbaar vervoer, carpoolen, een deelwagen, ….

Om een beter zicht te krijgen op de lokale mobiliteit, brengen bewoners hun eigen verplaatsingen in kaart  aan de hand van een app ‘Connect www.autodelen.net edition’ (in samenwerking met de UGent). Daarna worden deze verplaatsingen geanalyseerd en worden via een participatief traject alternatieven besproken.

Dit jaar starten we in Antwerpen (Deurne-Noord). Tijdens de testmaand (juni) kunnen de deelnemers verschillende alternatieve vervoersmodi uittesten.

Zelf aan de slag als lokale overheid? Bekijk hier de toolkit!

Met de ondersteuning van:

Delende buurten 2017

Dit participatief experiment werd vorig jaar in twee buurten uitgevoerd: Molenbergwijk in Beveren en Sint-Amandsberg in Gent (klik hieronder voor alle info per project).

 

Met dank aan volgende partners:

blue bike
ugent