Delende buurten (Afgelopen)

Stel je voor: een buurt waar voertuigen en ritten optimaal gedeeld worden. Een buurt waarin we niet inboeten op mobiliteit, maar rationeel omgaan met het aantal auto’s. Een buurt waar auto’s de ruimte niet langer domineren ten nadele van groen, maar met kans tot ontmoeting en ruimte voor fietsers en stappers…

Participatief experiment

Autodelen.net vzw en Taxistop vzw zetten tussen 2017 en 2019 verschillende  “Delende Buurten” op in Vlaanderen. Samen met buurtbewoners werd nagegaan hoe we hun buurt aangenamer en duurzamer kunnen maken. Concreet zochten we per buurt 25 bewoners die hun wagen 30 dagen aan de kant laten staan. Tijdens die maand konden ze gratis alternatieven voor de wagen gebruiken zoals de elektrische fiets, openbaar vervoer, carpoolen, een deelwagen, ….

Om een beter zicht te krijgen op de lokale mobiliteit, brachten bewoners hun eigen verplaatsingen in kaart  aan de hand van een app ‘Connect Autodelen.net edition’ (in samenwerking met de UGent). Daarna worden deze verplaatsingen geanalyseerd en op maat van de deelnemers een alternatief vervoersaanbod uitgewerkt.

Zelf aan de slag als lokale overheid of wijkactor? Bekijk hier de toolkit en zet zelf een delende buurt op!

Met de ondersteuning van:

Delende buurten 2017

Dit participatief experiment werd vorig jaar in twee buurten uitgevoerd: Molenbergwijk in Beveren en Sint-Amandsberg in Gent (klik hieronder voor alle info per project).

 

Met dank aan volgende partners:

blue bike
ugent