Integreer gedeelde mobiliteit in woningbouwprojecten

Lokale overheden en projectontwikkelaars hebben vaak vragen bij de integratie van gedeelde mobiliteit in woningbouwprojecten. Autodelen.net ontwikkelde daarom een inspiratieboek, met enkele tips & tricks om de implementatie van gedeelde mobiliteit te vergemakkelijken. 

Manieren om gedeelde mobiliteit te integreren

Grosso modo zijn er twee opties om gedeelde mobiliteit te integreren: 

  • De projectontwikkelaar (of VME of overheid) koopt één of meerdere voertuigen aan en deelt die via een deelplatform met de toekomstige bewoners. In deze situatie blijft de projectontwikkelaar of lokale overheid eigenaar en verantwoordelijke voor de voorziening van deelmobiliteit. 
  • Er wordt een contract afgesloten met een aanbieder van gedeelde mobiliteit die voertuigen voorziet om te delen onder toekomstige bewoners (= closed community) en eventueel de buurtbewoners (= open community). In de meeste gevallen voorziet de aanbieder hier de deelmobiliteit in al zijn facetten (onderhoud, aankoop wagen, infrastructuur en communicatie).

Ondersteuning en kader

Heb je vragen over de implementatie van deelmobiliteit bij woningbouwprojecten? Autodelen.net biedt haar expertise aan aan projectontwikkelaars en lokale overheden om de structurele integratie van gedeelde mobiliteit te vergemakkelijken. Deze ondersteuning vindt plaats op verschillende momenten in het verloop van een duurzaam bouwproject.

  • Bij de aanvraag van het project: Autodelen.net gaat in gesprek met de ontwikkelaar en/of lokale overheid om de winst van autodelen bij woningbouw te duiden en de integratie van deelmobiliteit te faciliteren.
  • Bij de uitwerking van het project, met het oog op haalbaarheid, realisatie en communicatie: Autodelen.net begeleidt het opstellen van het project.

Verder werkt Autodelen.net aan de ontwikkeling van een bovenlokaal kader dat de structurele integratie van gedeelde mobiliteit moet vergemakkelijken.

Voor begeleiding kan je contact opnemen met woningbouw@autodelen.net

Esther De Reys

Bijgewerkt 15 september 2019