Wat is autodelen?

Bij autodelen gebruik je een auto wanneer je hem nodig hebt. Heb je hem niet nodig, dan kan deze door iemand anders worden gebruikt. Logisch toch? Je kan een deelauto gebruiken zodat je geen (extra) auto hoeft te kopen. Of je kan je eigen auto delen met anderen.

Past autodelen bij jouw leven?

Is autodelen iets voor jou

… als je drie keer per week met de auto gaat werken?
… als je 13.000 km per jaar rijdt?
… als je nog niet lang je rijbewijs hebt?

Doe de test en je komt binnen de 2 minuten te weten of autodelen haalbaar is voor jou!

Je verplaatsingen

8 op 10 huishoudens in Vlaanderen bezit één of meerdere wagens. Ook in het Brussels Gewest bezit de helft van de gezinnen nog een wagen in tegenstelling tot steden als Parijs (34%) en Amsterdam (43%). Dat zorgt voor 3,6 miljoen auto’s in Vlaanderen en bijna 6 miljoen in België. Nochtans staat de auto gemiddeld zo’n 23 uur per dag stil. Dat is niet goed voor de auto en je buurt.

Sta even stil bij hoe je je vandaag verplaatst vooraleer je een eigen (extra) auto aanschaft. Stel je bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • welke verplaatsingen doe ik vandaag met de auto of zou ik met de auto willen doen?
  • welke verplaatsingen kunnen met een ander vervoermiddel zoals met de fiets, te voet, met de bus, tram of trein?
  • kan ik voor eerder uitzonderlijke kortere verplaatsingen de taxi nemen?
  • kan ik voor bepaalde verplaatsingen meerijden met anderen?
  • rijd ik minder dan 15.000 km per jaar? 
  • hoef ik niet elke dag een auto te gebruiken? 

Eens kijken naar je mobiliteit kan je heel wat inzicht geven. Misschien zijn er zaken die beter kunnen. Bij autodelen ga je meer kijken naar situatie per situatie en kies je de beste oplossing. Ook al vergt autodelen in het begin enige planning, al vlug wen je hieraan en voelt een leven zonder eigen wagen als een bevrijding aan.

Onze prijsvergelijker www.savewithcarsharing.be verschaft je heel wat inzicht in je verplaatsingen. Zeker bezoeken! 

STOP!

Bij autodelen volg je al vlug het ‘STOP’-principe. Hierbij kijk je eerst of je een verplaatsing te voet kan, met de fiets of het openbaar vervoer. Lukt dat niet, dan kan je kijken naar de (liefst gedeelde) personenwagen. In België worden vaak heel korte afstanden (zelfs minder dan 5 km) met de auto gedaan, gewoonweg omdat je een auto voor de deur hebt staan. Hierdoor beweeg je te weinig en verlies je vaak tijd. Natuurlijk is het belangrijk naar je eigen situatie te kijken. Soms kan het niet anders om je met een auto te verplaatsen. En dan kan een deelauto de oplossing zijn!

Combineren

Het is gemakkelijker over te schakelen naar autodelen als je in je stad of gemeente toegang hebt tot alternatieven zoals bus, tram of trein. Is er (te) weinig openbaar vervoer in je omgeving, dan kan een elektrische fiets, bakfiets of speed pedelec ook een oplossing zijn. Denk ook zeker eens aan ‘carpoolen’, dat is samen in de auto naar een bestemming rijden. Of bang dat je voor dat ene geval in nood een auto nodig hebt? Dan is het vaak veiliger een taxi te nemen.

Je eigen wagen delen

Je eigen wagen wegdoen is een stap te ver om welke reden dan ook? Denk er ook eens over na of je hem met anderen kan delen. Zo spaar je ook heel wat kosten uit en leer je je buren kennen. Ontdek hier alle info over je eigen wagen delen.

Twijfel je?

Wacht je liever nog wat met autodelen? Een gouden tip: hou je verplaatsingen voor een maand of langer bij en evalueer. Konden bepaalde ritten wel met een deelauto of een ander vervoersmiddel? Hoeveel kostten deze verplaatsingen mij? Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik hiervoor de app Fuelio.

Vooroordelen weerlegd: leuke links